Stadgar & ordningsregler
Förutom dessa regler gäller föreningens stadgar.
Upprättad: 2011-09-01 Reviderad: 2019-11-26 /DP
Ansvar för ordningen
Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen samt verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också ordningsfrågor.
Detta innebär att styrelsen har ansvaret för att det är ordning och reda både i och utanför huset/husen. Samtliga medlemmar är skyldiga att rätta sig efter ordningsreglerna. Att bo i bostadsrättshus innebär ett kollektivt ansvar. Som medlem i föreningen har du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar.
För vem gäller reglerna
Ordningsreglerna gäller inte bara er som bostadsrättinnehavare utan även gäster, inneboende, andrahandshyresgäst eller hantverkare som utför arbete åt er i huset. Om föreningen har egna hyresgäster gäller reglerna även dem.
Vad händer om ordningsreglerna inte följs
Om ordningsreglerna inte följs kan styrelsen i allvarligare fall behöva ta beslut om ifall ett fortsatt boende skall ifrågasättas. Först måste styrelsen uppmana den som bryter mot reglerna att följa dessa. Därefter, och om medlemmen eller hyresgästen trots uppmaningen inte följer reglerna, kan det bli fråga om uppsägning.
Allmän aktsamhet
Tänk på att vara rädd om och vårda föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av oss alla gemensamt. Om akut skada inträffar i huset ta omedelbar kontakt med styrelsen.
Säkerhet
Du skall utrusta din bostad med brandvarnare. Placera brandvarnare på såväl ovan- som undervåning. Meddela grannar eller styrelsen om du är bortrest under en längre tid. Tillsammans har vi ett preventivt fungerande skydd mot inbrott om vi alla är uppmärksamma på avvikande händelser. Upprättad: 2011-09-01 Reviderad: 2019-11-26 /DP
Gemensamma kostnader
Våra gemensamma utrymmen såsom soprum, lekplats, garage, carportar, förråd med mera ska vi sköta på bästa sätt då detta annars genererar en högre kostnad för föreningen vilket i slutändan bekostas av oss alla.
Avfallshantering
Föreningen källsorterar avfallet ur miljösynpunkt samt utifrån gällande lagstiftning. I vårt soprum sorterar vi utifrån anvisningar på kärlen samt på anslagstavlan. Brister i sorteringen medför ökande kostnader för föreningen.
Vik kartonger och wellpapp så att det tar mindre plats och lägg i rätt kärl. Det finns även behållare för mjukplast. I kärlet för hårdplast läggs just hårdplast och inte plastpåsar.
Enligt lag skall el- och elektronikavfall samlas in särskilt och får därför inte lämnas i soprummet. Du ansvarar själv för att transportera sådant avfall till närmsta miljöstation. Likaledes gäller för stora skrymmande avfall såsom större kartonger, möbler och dylikt. Låt sunt förnuft råda. Mer hämtningar innebär större kostnader för alla medlemmar. Uppmärksammad och dokumenterad upprepad brist på hänsyn mot dessa anvisningar kommer att tas upp i styrelsen som brott mot ordningsregler.
Carportar och garage
I dessa utrymmen skall fordonet/bilen placeras. Garage får inte användas som förvaringsutrymmen utan skall hållas fria från övrigt material. Detta är anvisningar med anledning av brandrisk och tillhörande försäkringar mm. Uppmärksammad och dokumenterad upprepad brist på hänsyn mot dessa anvisningar kommer att tas upp i styrelsen som brott mot ordningsregler.
Förrådsutrymmen
I förråden förvaras personliga tillhörigheter endast på avsedd plats. Gångarna skall hållas fria från saker och får inte belamras. Då vårt förrådsutrymme dessutom är placerat i ett skyddsrum kräver detta särskild hänsyn. Undvik att förvara stöldbegärlig egendom i förråden. Styrelsen har en kölista på förråd. Kontakta styrelsen i det fall du är intresserad av ett förråd.
Parabolantenn
Det är inte tillåtet att sätta upp parabollantenn eller annan utomhusantenn på fasaden eller tak.
Husdjur
Innehavare av husdjur skall övervaka att dess djur inte stör eller förorenar i fastigheten och inte heller rastas i planteringar eller på barnens lekytor. Som djurägare ansvarar du för att plocka upp djurets spillning.
Störningar
För att alla skall trivas är det viktigt att man inte störs av omkringboende. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Lagen ser strängt på störningar! Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelse av styrelsen kan i allvarligare fall komma att bli uppsagd från fastigheten. Skyldigheten gäller i fastigheten men även på och i våra gemensamma ytor. Reglerna gäller dygnet runt men är extra angelägna att följa från klockan 22.00 till klockan 07:00. I det fall du skall ha större festlighet är det inte fel att informera grannarna eller t ex sätta upp en lapp på anslagstavlan i soprummet.
Andrahandsuthyrning
Uthyrning i andra hand kräver styrelsens samtycke. Begäran om samtycke skall vara skriftlig och innehålla skälet för begäran, tidsperiod och vem som skall hyra bostadsrätten. Om uthyrningen skall pågå längre tid än två år skall hyresgästen avstå från besittningsskydd. Besittningsskyddet för hyresgäst i andrahand avtalas bort genom ansökan till hyresnämnden som har särskild blankett för detta. Ordinarie medlem är ansvarig för att medlemsavgift betalas till föreningen.
Bostadsunderhåll
Vad som ingår i fastigheten och som skall underhållas framgår av föreningens stadgar. Du svarar även för att trädgården hålls i ett gott skick och att häckar klipps. Häckarna skall vara klippta innan vecka 30 varje år. Då vi alla tjänar på att det ser trevligt ut på vårt område uppmanar vi alla att hålla efter ogräs och annat i rabatter och häckar mm som ligger i anslutning till vår bostad. Det är trevligare för alla om vi hjälps åt och tar ansvar för vårt område. Låt sunt förnuft råda.
Förändringar i och utanför bostadsrätten
Mindre förändringar får göras i bostadsrätten. Du får t ex lägga golv, sätta upp nya skåp och byta ut vitvarorna i köket. Mer omfattande förändringar kräver dock styrelsens tillstånd. Sådana fall kan vara, om du vill ta ner en vägg, dra nya rör i kök alternativt badrum. Ibland krävs det även en bygganmälan/bygglov för att utföra vissa byggnationer och ändringar. Kontakta alltid styrelsen i god tid innan du sätter igång. Medlem får inte göra förändring innan godkännande av anmälan finns från Styrelsen. Efter avslutad ändring skall styrelsen ha in ett besiktningsprotokoll/Intyg från en auktoriserad inom det område vilken förändring skett.
Även om din bostadsrätt är ett fristående hus med egen ingång och trädgård tillhör husets yttre delar och trädgård ändå föreningen. Du äger därför inte rätt att göra större förändringar av fastigheten utan föreningens godkännande. Förändringar och uppförande av staket, trädäck, uterum och andra liknande fasta installationer kräver därför styrelsens samtycke. Du kan annars tvingas att på egen bekostnad ta bort det du har byggt.
Bilkörning och parkering inne på området
Parkering, under längre tid än 0-1h, inom området är förbjuden. Inom området kör vi endast när vi t ex skall lasta in/ur från bilen. Tänk även på att köra ytterst försiktigt inne (max 15 km/h) på området samt ute på parkeringen. Vi har många barn som leker och cyklar inne på området. Barn kan komma väldigt snabbt på cykel, ut från hus eller runt ett hörn. VISA STOR FÖRSIKTIGHET! Obs, glöm inte att föra denna information vidare till eventuella besökare inkl ev. hantverkare som medlem ansvarar för. Uppmärksammad och dokumenterad upprepad brist på hänsyn mot dessa anvisningar kommer att tas upp i styrelsen som brott mot ordningsregler.
Parkering på angivna parkeringsplatser samt garage alternativt carport
Föreningen har 21 st fria anvisade parkeringar (parkeringsrutor) f.n. Dessa med tillhörande 5 st parkeringsplatser för allmän parkering ger 26 st möjliga parkeringsmöjligheter (exkl carport/garage). Vi har 35 st hushåll. Detta kräver att de hushåll som har carport alt garage MÅSTE ställa sina fordon i tillhörande carport alternativt garage! Det finns absolut inget utrymme för medlem som har carport alternativt garage att inte göra så. Uppmärksammad och dokumenterad upprepad brist på hänsyn mot dessa anvisningar kommer att tas upp i styrelsen som brott mot ordningsregler.
Möjlighet/rätt till parkering enligt ovan: Medlemmar/boende samt besökare.
Medlemmar/boende har rätt att parkera med fordon som används/ägs av medlem/boende!
Besökare har rätt att parkera under tiden som de vistas hos medlem/boende.
Alla ovan behöver synligt och giltigt parkeringstillstånd i fordonets framruta. Sydpark debiterar eventuella överträdelser. Uppmärksammad och dokumenterad upprepad brist på hänsyn mot dessa anvisningar kommer att tas upp i styrelsen som brott mot ordningsregler.
Parkering, inne på området, över natten kan få ske vid speciella omständigheter. Speciellt tillstånd krävs. Sådant tillstånd finns att hämta hos styrelsemedlem.
Skadedjur
Om ni har fått myror i er bostad kan ni kontakta föreningens försäkringsbolag, Trygg-Hansa, som har avtal med ett skadedjursbekämpningsföretag.
Städdagar
Vi har 3 gemensamma städdagar under året. Föreningen yrkar å det starkaste att, i möjligaste mån, åtminstone en representant per hushåll ställer upp (per tillfälle) för att hjälpa till att hålla vårt område i bra skick. Städdag annonseras ut via mejl i god tid för alla att planera in! Tänk på att städdagarna är även ett bra sätt att lära känna sina grannar!
Om du har för avsikt att flytta
Fråga styrelsen vilka rutiner som gäller vid överlåtelse. Tänk på att den som övertar din bostadsrätt också skall godkännas som medlem i föreningen innan inflyttning kan ske. Ta därför reda på vad som gäller för att få medlemskap. Tillsammans med en ansökan om medlemskap skall även ett exemplar av överlåtelseavtalet lämnas till styrelsen. Glöm inte att lämna över föreningens Ordningsregler m m till den som köper din bostadsrätt.
Har du frågor?
Har du funderingar över något som vi tar upp i dessa regler är du som alltid välkommen att kontakta styrelsen. Inför årsmötet har du som medlem möjlighet att inkomma med frågor som du önskar att styrelsen tar upp på årsmötet senast 6 veckor innan detta.