Vanliga frågor

Behöver jag teckna hemförsäkring?

Ja det behöver du göra!

Behöver jag teckna ett BRF-tillägg?

Nej, det behöver du inte. Föreningen har tecknat ett kollektivt BRF-tillägg, så ni behöver inte lägga till detta i er hemförsäkring. Tveka inte att kontakta någon i styrelsen om ni har några frågor eller

synpunkter.

Vad är mitt ansvar att hålla efter?

Enkelt uttryckt ansvarar ni för det inre och föreningen för det yttre.
För en utförlig lista på ansvar, se BRF stadgar där allt är listat i detalj.

Vad får jag slänga i soprummet?

Vårt soprum är dimensionerat för att ta hand om vårt hushållsavfall. NSR har satt upp anvisningar i miljörummet om vad som räknas in i avfallet. Vänligen läs vad som står på dessa då de anger vad man får slänga. Är ni osäkra på om/var man ska slänga sitt avfall, kontakta styrelsen eller se länkar:
https://nsr.se/sorteringsguiden/

https://nsr.se/foretag/lamna-verksamhetsavfall/atervinningsanlaggningar/

Hur ska jag sopsortera?

Det som kastas i soprummet skall vara källsorterat och läggas i rätt behållare. Dels för att hålla våra kostnader nere, dels för att behålla trivseln som vi har i vårt soprum. Hanteringen kostar en hel del och vi ber er därför att packa soporna på ett effektivt sätt för att minska volymen. Kartonger och annat emballage ska vikas ihop så att det tar minsta möjliga plats.

 

Kärlet är fullt, vad ska jag göra?

Om kärl börjar bli överfulla ber vi er att försöka trycka ner detta till under kanten. Detta för att NSR bötfäller föreningen om det “svämmar över”. Om detta inte är möjligt kontakta styrelsen så att vi kan beställa en extra hämtning av sopor. Vid större skrymmande sopor (kartonger osv.) ber vi er att själva lämna dessa på NSRs avfallsanläggning. Föreningen har ingen hantering av grovsopor.

Om kärlet är fullt, ber vi er att ta in soporna igen, och vänta på nästa tömning.

Vad ska jag tänka på kring skötsel av häckar och trädgårdar?

Bokhäcken ska hållas i trim och klippas innan vecka 30. Ett bra riktmärke är att inte låta den överstiga 200 cm och se till att övergången till grannen är snygg. Vill ni beskära häcken kraftigare så kolla med lämplig entreprenör om när det är bäst på året att göra detta. Bokhäckar kan dö om de bekärs vid fel tidpunkt, för kraftigt.

Vem tar hand om stensättningar framför husen?

Det gör boende själva och ansvarar för den del framför sitt eget hus. Dessa ska hållas snyggt och rent från ogräs mellan plattor och stenar vid tomten.

Hur många parkeringsplatser får man hyra?

Du får en tilldelad till dig när du flyttar in, antingen en carport eller ett garage.

Hur ser parkeringen ut?

C: Carport G: Garage P: P-plats S: Soprum

Hur fungerar kölistan till parkeringen?

Carport och garage delges enligt uppsatt kölista. Vänligen använd er tilldelade parkeringsplats så de övriga platserna frigörs i största möjliga mån. För information eller intresse om t.ex platsbyte – kontakta styrelsen!

När ska jag använda parkeringstillstånden?

Parkeringstillstånden krävs på föreningens markerade parkeringsplatser. Vi har dessa för att säkerställa att det bara är våra egna medlemmar eller gäster till våra medlemmar som nyttjar vår parkering.

 
 
Hur många parkeringstillstånd får man?

Varje hus har fått 5 st tillstånd.

Vad händer om man parkerar fel eller glömmer ha sitt p-tillstånd synligt?

I värsta fall kan du bli bötfälld. Bevakningen och kontrollavgifter sköts av Sydpark.

Får jag parkera inne i området?

Det är inga problem att köra ut och in för att lasta in eller av. Men då vi har många barn i området, vill vi för övrigt, hålla det bilfritt. Vid behov av längre parkering än 20 min framför huset hämtas

tillfälligt parkeringstillstånd

hos medlem i styrelsen. Till exempel om man ska åka väldigt tidigt nästa morgon, kan det vara skönt att stå inne över natten. Glöm inte att lämna tillbaks tillståndet!

Hos vem kan jag hämta ett tillfälligt parkeringstillstånd?

Alla styrelsemedlemmar har ett tillfälligt parkeringstillstånd att låna ut.

Elbilar och hyra av laddstolpar
Jag ska skaffa elbil, hur gör jag?
Har vi gemensam leverantör av internet/tv?

Nej, det har vi inte. Det är helt upp till er att välja. Det räcker med att uppge adressen så ska det fungera. I vardagsrummet sitter en vit dosa, till den är stadsnätet draget. Denna ska inte flyttas på.

Vem ansvarar för fjärrvärmeanläggningen?

Fjärvärmeanläggningen är respektive hushålls ansvar, vi rekommenderar att ni via Öresundskraft, tecknar ett serviceavtal.

Varför har vi städdagar?

Vi har inte en fullständig teknisk förvaltning, många mindre uppgifter löser vi gemensamt och spar därigenom mycket pengar. Föreningen kallar till gemensamma städdagar 2-3 gånger per år där vi gärna ser att alla är närvarande.

Vad för verktyg finns att låna?

Det finns diverse trädgårdsverktyg, häcksax och en ställning att låna. Detta bokar du genom styrelsen.

Hur kan jag hyra ett förråd?

Det finns 17 förråd i föreningen som ligger under hus nummer 7-11. Är ni intresserade av att hyra förråd kontakta styrelsen för intresse av detta då det finns ett kösystem till dessa.

Vad måste jag tänka på vid ombyggnad och tillbyggnad?

Alla större byggförändringar måste godkännas av styrelsen (t ex ingrepp/flytt av golvbrunn, bygge av trädäck, staket, uterum m m.) och ibland även stadsbyggnadskontoret då husen är kulturskyddade i ett bevarandeprogram från Helsingborgs stad.

Har vi en Facebook-grupp?

Självklart! Föreningen har en Facebook-grupp för boende, sök på BRF Hölasset och gå med i gruppen!

Av vem kan jag låna bomnyckel för att öppna den andra bommen?

Kontakta styrelsen. 

Vem har nycklar till verktygsförrådet?

Alla i styrelsen har nycklar.

Jag har fått besök av ohyra! Hur gör jag?

Om ni har fått otäcka gäster i er bostad kan ni kontakta föreningens försäkringsbolag, Trygg-Hansa, som har avtal med ett skadedjursbekämpningsföretag, Anticimex.